Image Alt

Valentin Mita

  /  Uncategorized   /  Știai că forma paharului influențează gustul vinului?

O cupă potrivită a paharului va pune în evidență aromele corecte ale licorii. În același timp, forma nepotrivită poate sabota toată povestea din interiorul sticlei. Specialiștii consideră că un vin nu are același gust dacă este servit din două recipiente diferite ca formă și dimensiuni.

Un pahar de vin corect trebuie să aibă 4 caracteristici:

  • Sticla lui să fie clară, incoloră, fără încrustații, astfel încât să se vadă foarte ușor culoarea vinului.

Pe piață sunt pahare făcute dintr-o mulțime de materiale: de la sticlă, semicristal, cristal la carton, plastic sau alte materiale. Cele de cristal sunt printre cele mai apreciate pentru calitatea lor superioară, dar și pentru aspectul lor plăcut.

  • Paharul trebuie să aibă piciorul lung, astfel încât căldura mâinii să nu încălzească vinul.
  • Marginea paharului / gura să fie foarte fină, paharul să nu aibă guler pentru ca vinul sa curgă firesc, nu să fie supt din pahar odată cu aerul.
  • Paharul trebuie să fie suficient de mare / bombat, pentru ca vinul sa aibă spațiu de aerare.

Pentru vinul roșu

Paharul trebuie să aibă bolul mare, semioval, cu o gură deschisă. Vinurile roşii au arome puternice şi au nevoie de aer pentru ca acestea să fie potenţate şi să se împrăştie. O cupă mare permite o aerare mai bună a vinului și îți va permite să și miroși vinul în timp ce îl bei bucurându-te, astfel, și de calitățile percepute olfactiv.

Pentru vinul alb

Vinurile albe se beau reci, iar paharul cu bolul mai mic şi mai îngust ajută la păstrarea temperaturii. În plus, aromele lor sunt mai subtile şi se evaporă mai greu într-un pahar cu gura mai mică. Cel mai adesea, paharele pentru vin alb au formă de U pentru a menține temperatura scăzută pentru cât mai mult timp, dar și pentru a direcționa băutura către centrul gurii, unde aromele vinului alb sunt percepute cel mai bine.

Pentru vinul rose

Forma paharelor pentru vinurile rose este o combinaţie între cele două menționate mai sus. Pentru că vinurile rose trec printr-un proces de fermentație similar cu cel al vinurilor albe, folosirea paharelor de vin alb pentru vinuri rose este acceptată. Paharele specifice, însă, au cupa mai scurtă, ușor conică și, uneori, buza puțin evazată pentru a direcționa băutura către vârful limbii, unde papilele gustative sunt mai sensibile la dulce.

Pentru vinul spumant

Paharele pentru vin spumant au o formă îngustă și alungită, conică sau cilindrică. Ele sunt suple și înalte pentru a menține carbonatarea băuturii și pentru a-i concentra savoarea. Forma ajută să se păstreze perlarea cât mai mult timp, mai exact ne oferă prilejul să ne bucurăm atât de numeroasele bule-balonașe, cât și de arome.